Brabant werkt aan creatieve groei

De Wet op behoud van creativiteit doet een appèl op eenieder om het belang van creativiteit te onderschrijven. Vanuit gedeelde waarden en principes, vanuit verschillende perspectieven en verantwoordelijkheden, zetten we er gezamenlijk de schouders onder om creativiteit in onze samenleving te stimuleren. Het is tijd voor meer creativiteit. Creativiteit is de grondstof voor de toekomst van Brabant.

In 2018 hebben partners uit het onderwijs, de zorg, bedrijven, gemeenten en de provincie de handen ineen geslagen om creatieve groei voor iedere Brabander vanzelfsprekend te maken. Samen bouwden zij de Wet op behoud van creativiteit. Het is geen echte wet maar een manifest waarin ze hebben afgesproken hoe ze het creatief potentieel in Brabant duurzaam willen stimuleren.

In 2019 wordt de wet in praktijk gebracht. De ondertekenaars, wet-houders genoemd, en andere geïnteresseerden inspireren en mobiliseren elkaar om de wetsartikelen te integreren in hun dagelijkse werk. Het activiteitenprogramma Wet in uitvoering helpt hen daarbij. De best practices presenteren we, samen met Brabant DC, tijdens het Creativity World Forum op 21, 22 en 23 oktober.

Creativiteit voedt verbeeldingskracht

Henri Swinkels, voormalig gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant, is initiatiefnemer van de Wet op behoud van creativiteit:

“Creativiteit is van groot belang voor onze ontwikkeling. Het voedt onze verbeeldingskracht en laat ons succesvol de omstandigheden naar onze hand te zetten. Met de Wet op behoud van creativiteit doen we daarom een appèl op iedereen om het belang van creativiteit te onderschrijven. Samen kunnen we creativiteit in onze samenleving borgen en laten groeien.”

Dinsdag 23 oktober 2018, tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, ondertekenden zo’n vijftig personen de Wet op behoud van creativiteit. Zij onderschrijven het belang van creativiteit en slaan de handen ineen om het creatieve potentieel van iedere Brabander te bevorderen.

 

Bekijk hier de foto’s van de avond.

 

Henri Swinkels, Frits van Eerd (Jumbo) en Cyrille van Bragt (Helicon MBO Helmond) ondertekenden de zeven wetsartikelen als eerste.

Henri Swinkels:

“Creativiteit is van groot belang voor onze ontwikkeling. Het voedt onze verbeeldingskracht en laat ons succesvol de omstandigheden naar onze hand te zetten. Met de Wet op behoud van creativiteit doen we daarom een appèl op iedereen om het belang van creativiteit te onderschrijven. Samen kunnen we creativiteit in onze samenleving borgen en laten groeien.”

Frits van Eerd,

CEO Jumbo

“Vandaag is een prachtig initiatief van start gegaan. Dat kunnen we alleen maar omarmen.”

Cyrille van Bragt,

directeur Helicom MBO Helmond

“Als we in het onderwijs creativiteit nu niet omarmen, dan verliezen we onze relevantie.”

Maandag 25 februari 2019 kwamen zo’n zestig Brabantse partners samen om de fase te starten waarin we de Wet op behoud van creativiteit in de praktijk gaan brengen. In de nieuwe LocHal in Tilburg maakten de wet-houders kennis met elkaar en met 25 nieuwe partners die allen in het bijzijn van gedeputeerde Henri Swinkels de wet ondertekenden. Hilde van Dyck, directeur van COCD in Antwerpen, vertelde de wet-houders hoe je als leider een klimaat kunt scheppen waar creativiteit floreert.

 

Bekijk hier de foto’s van de bijeenkomst.

Woensdag 4 september 2019 was onze vierde wet-houdersbijeenkomst. In de nieuwe Makers Zone van SPARK in ‘s-Hertogenbosch waren zo’n vijftig Brabantse partners samen gekomen. Zij maakten kennis met de nieuwe gedeputeerde Cultuur Marianne van der Sloot, namen deel aan een Collegetour, waarin Esther Hartzema vier wet-houders interviewden en ze liepen warm voor het programma van het CWF.  Dank voor jullie actieve deelname: Dorien Verdier, Olga Mink, Cassandra Vugts, Roger Engelberts, Kirsti Pol, Henri Swinkels en Marianne van der Sloot.

 

Bekijk hier de foto’s van de bijeenkomst.

Tijdpad

21 t/m 23 okt 2019

Presentatie Brabantse creativiteit tijdens Creativity World Forum

mrt t/m sep 2019

Wet in uitvoering

25 feb 2019

Lancering Wet in uitvoering

nov 2018 t/m feb 2019

Verbreding en verdieping: enquête en praattafels

23 okt 2018

Eerste wet-houders ondertekenen de wet

20 t/m 28 okt 2018

Lancering project Wet op behoud van creativiteit tijdens Dutch Design Week

mei t/m sept 2018

Gesprekken met potentiële wet-houders