26 SEPTEMBER 2019

GEMEENTE MEIERIJSTAD

Sociaal domein & kunst

Een inspiratiemiddag die aanzet tot creatief handelen.

Kunst & cultuur als instrument voor sociaal domein

Prikkelend, uitnodigend, informerend, emotioneel en vooral elkaar ontmoetend mag de inspiratiemiddag met de ambtenaren die te maken hebben met het sociaal domein en het maatschappelijk middenveld van de gemeente Meierijstad genoemd worden. Op 26 september kwamen zij samen, op initiatief van wet-houders Erik Tausch en Arno van Alebeek, beleidsmedewerkers kunst en cultuur  van de gemeente.

 

Erik en Arno hebben het initiatief genomen een middag te organiseren voor hun collegae die werken of te maken hebben met de onderwerpen en problematieken binnen het sociaal domein en welzijn- en zorgorganisaties. Doel van deze middag was om door middel van een actief programma aan te tonen dat kunst & cultuur ingezet kan worden om binnen het complexe geheel van het sociaal domen iets te kunnen betekenen.

 

Kunstloc Brabant, de bibliotheek, Phoenix cultuur, productiehuis Nanna Tieman, festival Fabriek Magnifique en Wet op behoud van creativiteit kregen van de gemeente Meierijstad een podium. Een podium om met praktijkvoorbeelden te laten zien dat je met kunst en cultuur op een andere manier een probleem of casus kunt aanvliegen. Een andere benaderingswijze, toegankelijk maar wel met maatwerk.

Veel positieve reacties zijn ontvangen en gesprekken vinden momenteel plaats om kunst en cultuur in te zetten. Zowel vanuit de collegae die binnen het sociaal domein opereren als de organisaties die met bijvoorbeeld jeugdwerk te maken hebben. Het eerste zaadje is geplant.

Erik Tausch en Arno van Alebeek